Ce nu stim despre Bitcoin?

Home Ce nu stim despre Bitcoin?
Categoria: Noutati | Data publicarii: 21/01/2019

Ce nu stim despre Bitcoin?

Piata criptomonedelor este inca tanara si, odata cu recenta crestere a popularitatii acesteia, este corect sa presupunem ca multi oameni au auzit recent despre monedele virtuale. Chiar daca sunteti un cunoscator al subiectului, iata cateva lucruri pe care sigur nu le stiti despre Bitcoin!


                                     Ce nu stim despre Bitcoin?

Castigul de 1,400% al Bitcoin in 2017 nu a reprezentat cea mai mare performanta anuala

Performanta lui Bitcoin din anul 2017 a facut subiectul numeroaselor titluri. Totusi, pe o baza procentuala, 2017 nu a fost cel mai bun an al lui Bitcoin - nici macar aproape. In 2011, de exemplu, Bitcoin a crescut de la 0.31 dolari la 6.18 dolari, un castig de 1,894%. In 2013, cresterea de la 13,44 dolari la 751 dolari a reprezentat un castig de 5,488%. Si in 2010, bitcoin a crescut de la $ 0.0015 la $ 0.31, un uimitor 20.566%.

Creatorul adevarat al lui Bitcoin este inca necunoscut

Bitcoin a fost creat de Satoshi Nakamoto – un pseudonim. Oricine este adevaratul creator de monede, se estimeaza ca detine aproape 1 milion de Bitcoins –  suficient pentru a obtine un loc pe lista Forbes a celor mai bogati oameni din lume.

Bitcoin nu este liber de comision

O mare parte din interesul pentru Bitcoin a fost strans legat de cheltuielile minime pe care le presupuneau tranzactiile cu aceasta moneda. Totusi, odata cu recenta crestere a popularitatii, acest lucru s-a schimbat. De la mijlocul anului 2017 pana in prezent, comisioanele de tranzactionare a taxelor de tip Bitcoin au atins in mod regulat pragul de 30 de dolari.

Parerea specialistilor nu este una favorabila

Numerosi oameni din domeniul financiar numesc acest act ca fiind unul de nebunie si evita cu vehementa denumirea de “investitie” deoarce nu considera ca banii cheltuiti pentru achizitionarea acestor monede virtuale reprezinta altceva decat o risipa sigura. Tot ei cred ca singurii care au facut bani de pe urma acestor criptomonede sunt cei care, dupa cumpararea initiala, le-au vandut altora cu un pret mult mai ridicat.

Investitia inseamna cumpararea unui activ care creeaza, de fapt, produse, servicii sau fluxuri de trezorerie, cum ar fi o afacere profitabila sau o piesa de inchiriat, pentru o perioada mai lunga de timp. O investitie este ceva care are o valoare intrinseca - adica ceva ce ar merita sa detineti din perspectiva financiara, chiar daca nu ati putea sa o vindeti niciodata.

Pentru a intelege mai bine aceasta manie, trebuie sa intelegem inca de la inceput de ce Bitcoinul nu ar putea sa capete niciodata valoarea pe care o speculeaza anumite persoane. Una dintre cele mai intalnite astfel de speculatii este cea cu privire la posibilitatea ridicata a Bitcoinului de a deveni moneda universala, sau cel putin moneda palpabila, in sensul in care cunoastem cu totii acest termen. In primul rand, acestuia ii lipsesc trei dintre cele mai importante caracteristici: transmiterea usoara si fara frictiune intre oameni, acceptarea pe scara larga ca mijloc legal de plata pentru toate datoriile publice si private si nu in ultimul rand, o valoare stabila care nu fluctueaza (altfel este imposibil sa se stabileasca preturile).

Un alt punct de vedere care se extine din ce in ce mai tare in randul consultantilor financiari este acela ca niciunul dintre guvernele lumii nu vor permite fiecaruia sa inceapa sa tranzactioneze bani in mod anonim si sa evite impozitele cu ajutorul unor monede virtuale.

Odata cu crearea Bitcoinului este uimitor cat de multe alte monede virtuale au fost scoase pe piata – toate acestea intr-un timp relativ scurt. Exista un numar de aproximativ 1570 criptomonede existente azi pe piata, insa multe dintre acestea sunt valute mici, obscure, cu valoare monetara mica sau scop practic. Cu toate acestea, unele dintre ele sunt concurente serioase ale Bitcoinului.

O nebunie colectiva a izbucnit in jurul noului camp al monedelor virtuale, provocand o goana irationala dupa aur.  Specialistii declara ca o investitie este ceva ce are o valoare intrinseca, nu o valoare speculativa, asa ca intrebarea ultimilor ani pluteste inca in aer “Merita sa investim in BitCoin?”